PRS menyokong langkah PBB untuk meninggalkan BN, membentuk gabungan baru “bersatu”

KUCHING: Parti Rakyat Sarawak (PRS) telah menyuarakan sokongannya terhadap semua parti Barisan Nasional Sarawak untuk meninggalkan pakatan itu dan membentuk satu persekutuan politik berasaskan tempatan yang baru.

Timbalan Ketua Menteri dan presiden PRS, Tan Sri James Jemut Masing menyifatkan cadangan yang dicadangkan oleh PBB sebagai langkah terbaik untuk melindungi kepentingan negara.

“Lebih baik jika kita boleh membentuk satu front politik bersatu untuk menentang Pakatan Harapan dan pihak-pihak bersekutu (dalam pilihan raya akan datang yang dijangka dipanggil) pada tahun 2021.

“BN sebagai jenama tidak lagi menarik atau boleh dijual kepada pengundi di Malaya (Semenanjung) dan Sarawak,” kata Masing dalam sambutan segera terhadap pengumuman Ketua Menteri dan presiden PBB, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg.

Abang Johari berkata bahawa PBB akan bertemu dengan tiga rakannya di BN Sarawak untuk memutuskan sama ada untuk tinggal atau meninggalkan gabungan itu dan membentuk satu persekutuan yang baru di kalangan parti politik berpangkalan di negeri ini.

Ketua menteri tidak memberikan tarikh sebenar mesyuarat itu.

Selain PBB dan PRS, dua lagi parti yang membentuk BN Sarawak ialah Parti Rakyat Bersatu Sarawak dan Parti Demokratik Progresif.

“Mudah-mudahan, empat parti politik BN ‘Sarawak’ boleh bertemu dengan segera dan mencari jalan ke hadapan.

“Saya akan membincangkan cadangan ini dengan kepimpinan tertinggi dalam PRS,” katanya.

Sekiranya parti-parti BN Sarawak meneruskan cadangan untuk membentuk perikatan politik baru, gabungan BN di peringkat kebangsaan akan melihat pengurangan 19 kerusi parlimen di Sarawak selain pentadbiran negeri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s