Rambo Dayak : Parti Bansa Dayak Sarawak Baru Presiden “Heart of Borneo” Cobbold John

SRI AMAN: Parti Bansa Dayak Sarawak Baru Presiden “Jiwa Borneo” Cobbold John dikenali sebagai Defender Dayak terakhir oleh rakan PBDS Baru, selepas borang pencalonannya diterima SPR pada hari penamaan calon.

Kenyataan akhbar telah dikeluarkan oleh Pengarah Pemilihan PBDS Baru, Rapelson Richard Hamit.

Presiden PBDS Baru Cobbold John Anak Lusoi, yang berusia 56 tahun, berasal dari Sri Aman, seorang pekebun kecil kelapa sawit dan aktivis hak sosial & tanah, adalah calon rasmi PBDS Baru untuk P. 202 Sri Aman. Dia adalah seorang Dayak Iban dan asal tempatan dari Sri Aman. Beliau memegang Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Texas, United State of America (USA) dan mempunyai pengalaman lebih daripada 26 tahun sebagai seorang aktivis dan mempunyai pengalaman bertanding sebanyak enam (6) kali pada masa lalu dan kini bertanding kali ketujuh (7) sebagai calon.

“PBDS Baru telah membuat keputusan untuk memberi laluan kepada PH bagi kerusi parlimen lain, untuk bertarung lurus dengan BN, atas permintaan mereka (pihak Dayak PH) pada minggu-minggu yang lalu. PBDS Baru berbuat demikian, demi semangat perpaduan Dayak dan juga menghormati anggota-anggota Dayak di dalam PH. PBDS Baru juga ingin menyatakan tindakan mereka berbuat demikian adalah untuk mengelakkan berlanjutan implikasi dan tuduhan yang dibuat ke atas PBDS Baru yang dituduh sebagai “agen BN” menjadi parti “pecah undi” dalam PRU14 ini. Sebagai parti nyamuk Sarawak yang kecil, kami menghormati sokongan nasionalisme mereka (Dayak di PH) berjuang untuk rakan-rakan mereka dari parti Malaya untuk menggantikan parti pemerintahan negara untuk pilihan raya ini. Oleh itu, PBDS Baru ingin memastikan bahawa, pihak PBDS Baru adalah parti yang pertama mengumumkan pencalonan untuk bertanding untuk kerusi Sri Aman dari awal, parti itu menegaskan bahawa presiden PBDS Baru, Cobbold John, untuk meneruskan pendiriannya dan perjuangannya sebagai calon, sebab dia adalah salah seorang dari penduduk tempatan Sri Aman. Kami berharap agar semua rakyat Dayak Sri Aman dapat beri sokongan sepenuhnya untuk Presiden kami dan juga hasratnya menjadi suara untuk Dayak di Parlimen dan untuk memimpin masa depan pemuda-pemudi Dayak di Sarawak. Sudah tiba masanya untuk Dayak membuat pendirian sendiri dan mendapat pengiktirafan bangsa kaum Dayak sebagai rakyat Malaysia, “kata Ketua Wanita PBDS Baru, Sylvia John.

“Kami percaya bahawa dia (merujuk kepada Cobbold) boleh menyampaikan kerusi untuk parti, walaupun PBDS Baru hanya bertanding untuk satu kerusi, ia tidak akan memecahkan semangat kami untuk melakukan yang terbaik untuk fokus sepenuhnya dan menumpukan semua sumber kami untuk memenangi kerusi P. 202 Sri Aman “kata Rapelson.

Cobbold, diiringi oleh Bobby William, yang merupakan pencadangnya dan Ramsey Augustine sebagai penyokong pada hari pencalonan nama tersebut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s