James Masing Menyelar Pembentangan Tafsiran NCR Yang Salah

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri II Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing menegaskan tanah hak adat tanah (NCR) Dayak diperolehi oleh keturunan mereka melalui ‘darah, peluh dan air mata’ dan oleh itu, ia tidak boleh dilihat sebagai diberikan oleh kerajaan.

Beliau memberi respon terhadap pandangan seorang ahli sejarah yang dibentangkan di Persidangan Pemakai Menua dan Pulau Galau (PMPG) baru-baru ini di sini, dan menurut Masing ini kerana ‘kegagalannya untuk memahami sejarah tanah NCR di Sarawak’.

“Tafsiran pembentangan nya mengenai PMPG adalah mengelirukan dan boleh menimbulkan ketidaksefahaman antara orang-orang Dayak dan orang Melayu. Sebagai seorang ahli sejarah, dia harus tahu fakta-faktanya dengan baik. Jadi kita harap agar dia akan membetulkan kesilapannya mengenai isu tanah Dayak NCR, “kata Masing dalam laporan Borneo Post.

Masing, yang juga presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), menegaskan bahawa kerajaan negeri cuba ‘membetulkan yang salah’ untuk memastikan pemilik tanah NCR akhirnya mempunyai hak milik tanah mereka melalui undang-undang yang komprehensif, yang dijadualkan untuk dibentangkan di persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang yang dijadualkan pada bulan Julai.

Dalam satu sidang akhbar baru-baru ini, Abang Johari mengakui bahawa sejak terdapat kekurangan dalam undang-undang sekarang mengenai tanah NCR, maka adalah perlu bagi kerajaan negeri untuk membuat penyelesaian yang akan memberikan ‘kuasa undang-undang’ kepada tanah NCR di negeri ini.

Sementara itu, satu kenyataan yang dikeluarkan oleh sekretariat semasa persidangan baru-baru ini mengenai PMPG mendedahkan bahawa 1.2 juta hektar tanah telah diluluskan oleh kerajaan negeri untuk tinjauan perimeter, pada 21 Jan tahun ini.

Setakat ini, 833,000 hektar telah ditinjau – di mana 656,000 hektar telah diwartakan.

Di samping itu, lebih daripada 17,000 lot individu yang meliputi 20,000 hektar telah dikaji.

Difahamkan, di bawah Bajet Persekutuan 2018, sejumlah RM30 juta akan diperuntukan untuk menjalankan kajian perimeter di tanah NCR di Sarawak.

Dalam pekara yang sama, presiden PBDS Baru, Cobbold John berpendapat bahawa isu kontroversi Tanah Adat Bansa Asal (NCR) di negeri Sarawak berpunca daripada Provisional Lease (PL) dan pekara ini telah menjadi duri dalam daging isu berkenaan gagal diselesaikan.

“Saya telah berulang kali mengeluarkan kenyataan akhbar meminta Kerajaan Negeri Sarawak untuk mendedahkan status pemilikan tanah di negeri itu, tetapi kerajaan negeri senyap,” kata Cobbold

“Provisional Lease (PL) adalah sama seperti konsesi kayu. Siapakah pemilik PL dan siapa yang memberikan PL adalah punca utama masalah NCR, “kata Cobbold.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s