Len Talif: Perlu Mengkaji Semula Strategi dan Dasar

KUCHING: Sarawak perlu mengkaji semula strategi dan dasarnya sebagai isu tanah dan pekerja adalah halangan utama untuk mencapai sasaran memiliki satu juta hektar hutan ditanam menjelang tahun 2020.

Dalam menyatakan ini,  Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Datu Len Talif Salleh mendedahkan bahawa negeri itu hanya  mencapai 30 peratus daripada sasaran atau lebih 300,000 hektar hutan ditanam pada masa kini. 

“Oleh itu, kita perlu lebih realistik dan perlu melakukan semakan (pada dasar dan strategi) dan ia perlu. Kali terakhir melakukan semakan adalah dua atau tiga tahun yang lalu. Oleh itu saya sendiri akan melihat butir-butirnya, “tegasnya.

Beliau menyatakan pekara ini ketika ditemui pemberita selepas merasmikan majlis penyampaian sijil Program Latihan Konservasi untuk Pensijilan Pengurusan Hutan di sebuah hotel terkemuka di sini semalam. Dianjurkan oleh Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) dengan kerjasama Persatuan Kayu Sarawak (STA), Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dan pihak berkepentingan lain, majlis itu menyaksikan kumpulan pertama 14 pelatih yang berjaya menyempurnakan program 9 bulan yang menerima sijil .

“Kita perlu menangani atau mengatasi masalah dan cabaran yang ada terutama isu tanah dan pekerja jika kita dapat memenuhi sasaran yang kita inginkan,” kata Len Talif.

Bagi sumber teknikal, beliau menegaskan bahawa ini bukan isu kerana ia boleh ditangani dengan memilih spesies pokok yang akan ditanam.

“Terdapat isu yang lebih kompleks untuk ditangani dan kita perlu lebih realistik dan pragmatik untuk mencapai matlamat yang dikehendaki atau positif,” katanya.

Len Talif berkata kerajaan akan menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan institusi dari Finland pada 25 Jan ini untuk kerjasama penyelidikan.

“Adalah sangat penting untuk menghubungkan diri dengan organisasi antarabangsa sedemikian terutamanya untuk mencapai pengiktirafan kredibiliti kerana kepakaran-kepakaran, kita boleh menghasilkan diri tetapi persoalan sama ada kepakaran kita diiktiraf di seluruh dunia atau tidak,” katanya.

“Jadi melalui perkongsian pintar, kami bekerjasama dengan mereka untuk menubuhkan nama kami di peringkat antarabangsa,” katanya.
Terdahulu dalam ucapannya, Len Talif menegaskan bahawa kerajaan negeri di bawah kepimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg komited untuk melindungi dan memelihara hutan untuk manfaat generasi sekarang dan akan datang.

“Sehubungan dengan itu, kami telah menetapkan sasaran untuk menubuhkan satu juta hektar tanah sebagai Totally Protected Areas (TPAs) untuk pemuliharaan”, katanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s