KM: Masyarakat Bidayuh Memainkan Peranan Penting Dalam Membangunkan SarawakKUCHING
: Masyarakat Bidayuh akan terus memainkan peranan penting dalam memajukan Sarawak, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

“Bidayuh berada di mana-mana komponen BN, di PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu), SUPP (Parti Rakyat Bersatu Sarawak), PDP (Parti Demokrat Progresif), dan tidak kira mana parti mereka berada, mereka bekerja dalam parameter untuk menggerakan masyarakat ke hadapan , “Kata Abang Johari ketika melancarkan pertemuan PBB Zon 3.

Beliau memetik falsafah Deng Xiaoping – pemimpin dan pembangunan Republik Rakyat China – yang membawa China ke pasaran global.

“Ini adalah falsafah yang membawa China, yang mengubah negara menjadi kuasa ekonomi kedua hari ini dan mungkin melepasi Amerika Syarikat,” kata Abang Johari.

Kata beliau, Bidayuh telah “lebih bagus daripada Deng Xiaoping sejak dahulu”, Abang Johari berkata masyarakat mempunyai apa yang diperlukan untuk merangsang pembangunan ekonomi di negeri ini.

Beliau menasihatkan masyarakat Bidayuh untuk mengadaptasi teknologi selari dengan Sarawak sebagai negeri yang berubah dari ekonomi konvensional kepada digital.

“Lihatlah di sekeliling anda, dan anda harus mengenalpasti pengetahuan dan kemahiran yang anda perlukan,” katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri telah mengenal pasti kawasan Bidayuh untuk zon pengeluaran buah, sambil menunjukkan makmal di Rampangi sedang mengkaji pengairan semangka dan sayur-sayuran.

Abang Johari menjelaskan sistem pengairan dikawal oleh penapisan yang mampu menentukan masa untuk menanam produk tanaman.

“Apabila pengeluaran meningkat, pendapatan juga akan meningkat. Sebaik sahaja anda mempunyai pendapatan, status sosial anda akan berada di sana dan anda akan mempunyai cukup untuk keluarga dan anak-anak anda untuk mengikuti pendidikan tinggi, “katanya.

Presiden PBB dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) menyatakan PBB “adalah parti yang sangat dinamis dan kami relevan dalam era”.

“Parti kami kuat dan kami mempunyai konsensus. Semasa pertemuan BN 3 Januari di KL (Kuala Lumpur), mereka berkata Sarawak adalah model terbaik dan politik sangat bagus di Sarawak.

“Saya memberitahu mereka bahawa budaya kita berbeza dan kita tidak mengkitar semula pemimpin yang mahu menjadi perdana menteri untuk kali kedua. Ia dipanggil kitar semula, “katanya.

PBB Zon 3 terdiri daripada cabang Serembu, Mambong, Tarat, Tebedu, Kedup, dan Bukit Semuja.

Antara yang hadir ialah isteri Abang Johari Datin Patinggi Datuk Juma’ani Tuanku Bujang, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, serta Penyelidikan Menteri Sains, Teknologi dan Teknologi Dato Sri Michael Manyin Jawong.
Source – Borneo Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s