PRU14 Bukan Sesuatu Yang Mudah Untuk BN – Datuk Peter Minos


KUCHING
– Pilihan Raya Umum Ke-14 (GE14) tidak akan menjadi mudah bagi Barisan Nasional (BN), kata pemerhati politik Dato Peter Minos.

Dia menganggap bahawa walaupun gabungan itu mempunyai kelebihan penyandang jawatan, masih terdapat isu-isu yang perlu ditangani.

“Walaupun ekonomi negara dan Ringgit sedikit bertambah baik, BN masih perlu menjawab isu-isu mengenai kos sara hidup yang tinggi dan peningkatan kos perumahan di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan yang dipetik daripada sebuah akhbar tempatan.

Selain itu, beliau berkata bahawa parti tulang belakang Umno – BN perlu meyakinkan rakyat bahawa “semuanya baik dalam isu berkaitan 1MDB”.

“Saya tidak boleh meramalkan hasil Pilihan Raya Umum Ke-14 tetapi sebagai orang BN dan PBB, saya berdoa dan berharap BN akan menang,” kata veteran PBB.

Bagaimanapun, beliau menyatakan keyakinannya bahawa BN negeri sekali lagi akan bangkit sehingga pilihan raya akan datang.

“Sarawak tidak begitu terjejas oleh isu-isu yang dihadapi di Semenanjung Malaysia, kecuali untuk isu-isu mengenai kos sara hidup.

“Sebaliknya, rakyat Sarawak tidak berminat dengan parti yang berpangkalan di Semenanjung seperti PKR, PAS dan DAP dan oleh itu, BN Sarawak akan berbuat baik dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang,” kata beliau.

Beliau juga percaya pakatan pilihan raya PAS-Umno akan mengakibatkan perpecahan undi untuk parti-parti di banyak kawasan semasa pilihan raya.

Walaubagaimanapun, tetap jelas dilihat bahawa skandal 1MDB, pengenalan cukai GST dan kos sara hidup yang semakin meningkat selain daripada harga petrol yang tidak keruan bakal menjadi penentu PRU14 kelak.


Your news can be emailed to us at editor@dayaknewsportal.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s