Dato Sri Nyipa Bato Akan Dikebumikan Pada 11 Jan


KUCHING – Pemimpin masyarakat Orang Ulu dan ahli politik veteran Temenggong Dato Sri Nyipa Bato akan dikebumikan di Belaga pada 11 Januari 2018.

Mantan menteri kabinet berusia 82 tahun dan wakil rakyat selama rmpat penggal itu meninggal dunia pada 2 Jan di kediamannya di Kuching di Medan Iris Garden Square, akibat kegagalan organ. Penghormatan telah diadakan di kediamannya di Kuching pada 2 dan 3 Jan.

Semalam, mendiang diterbangkan ke Kapit dan satu lagi upacara penghormatan akan diadakan di Uma Kahei, Belaga untuk saudara-mara dan sahabatnya untuk memberi penghormatan terakhir mereka. Mendiang adalah bapa mentua kepada Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Masing.

Nyipa, seorang ahli politik yang terkenal dan pemimpin masyarakat adalah wakil rakyat negeri pertama bagi kawasan Belaga yang diwujudkan pada tahun 1968.

Kayan berusia 33 tahun itu berjaya mengundi 772 undi untuk mengalahkan Tajang Laing dari Parti Pesaka Anak Sarawak atau PESAKA (688 undi), calon Bebas Matu Pusa (606 undi) dan calon Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) Lisut Tinggang yang memperoleh 67 undi. Beliau mewakili Belaga untuk dua penggal berturut-turut, dari 1970 hingga 1974 dan dari 1974 hingga 1979. Namun bagi pilihan raya negeri pada tahun 1979 dan 1983, beliau telah dikalahkan oleh musuhnya, Tajang Laing.

Nyipa, bagaimanapun, membuat kemunculan semula pada tahun 1987, semasa Persidangan Mahkamah Ming di mana dia berpihak kepada bekas Ketua Menteri Tun Datuk Patinggi Abdul Rahman Ya’kub dengan bertanding di bawah tiket Persatuan Rakyat Malaysia Sarawak atau PERMAS. Beliau memenangi kerusi tersebut sekali lagi menjadi wakil rakyat negeri Belaga.
Pada pilihan raya 1991, Nyipa kembali ke BN dan bertanding di Belaga di mana beliau mempertahankan kerusi itu.

Nyipa pernah menjawat jawatan sebagai menteri kabinet di bawah dua ketua menteri, Tan Sri Stephen Kalong Ningkan dan Dato Sri Penghulu Tawi Sli. Nyipa juga pernah menjadi presiden Persatuan Kebangsaan Orang Ulu (OUNA) selama dua penggal, dari 1975 hingga 1976 dan dari 1978 hingga 1979.

Presiden OUNA Datuk Dr Abu Bakar Abdullah berkata, Nyipa adalah orang yang telah membantu masyarakat terutatamanya Orang Ulu. Beliau juga menggambarkan  mendiang seorang yang rendah diri dan berjuang keras demi kepentingan masyarakatnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s