Tempatan: Wabak Rabies Belum Berakhir – Jabatan Kesihatan

KUCHING: Wabak rabies di Sarawak belum berakhir walaupun sudah enam bulan sejak ia bermula, dan orang ramai dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu untuk mengelakkan diri daripada digigit anjing.

Jabatan Kesihatan negeri berkata kes manusia rabies yang terakhir dilaporkan pada bulan Ogos tahun ini tetapi masih terdapat insiden gigitan anjing yang berlaku di beberapa kawasan.

Menurut sebuah akhbar tempatan, data pengawasan Jabatan Kesihatan mengenai kes-kes gigitan anjing mendedahkan terdapat trend peningkatan kes gigitan anjing yang dilaporkan terutamanya dari Kuching, terutamanya di Matang dan Batu Kawa. Ia menyatakan bahawa Matang dan Batu Kawa juga diisytiharkan sebagai kawasan yang terkena rabies oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak.

Kenyataan itu juga mendedahkan bahawa lima kes (empat orang dewasa dan remaja) gigitan anjing berlaku di Lorong Sungai Tengah, Jalan Stephen Yong, Sungai Apong, Taman Perindustrian Genesis Light, jalan Batu Kawa / Matang antara 19 dan 21 Dis.

Kes terbaru yang melibatkan seorang remaja berlaku di Jalan Wan Alwi. Jumlah kes gigit anjing di kawasan Kuching adalah seperti berikut (1 Julai hingga 26 Disember): Batu Kawa-Jalan Stephen Yong / Batu Kawa-Matang (221), Matang-Gita (167), Tabuan (185), Penrissen- Kuching-Serian-Puncak Borneo (143), dan Kota Sentosa-Batu Kitang (127).

Orang ramai dinasihatkan untuk membasuh luka mereka serta-merta dengan air paip yang keran dengan sabun selama 15 minit dan dapatkan rawatan segera di klinik atau hospital terdekat sekiranya terkena gigitan anjing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s