Pandikar Amin Gagal Hadir Debat MA63, Penganjur Kecewa


KUCHING
: Perbahasan yang sangat dinanti-nantikan mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA 63) di antara Presiden Parti Reformasi Negeri Sarawak (STAR) Lina Soo dan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia semalam menghampakan rakyat Sarawak setelah Pandikar gagal menghadirkan diri.

Hampir 100 orang ramai yang hadir di Grand Continental Hotel semalam meluahkan kekecewaan setelah Pandikar gagal muncul setelah jam 2 petang.

Presiden Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDS Baru), Cobbold Lusoi, meluahkan rasa tidak puas hati ke atas ketidakhadiran Spekar Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Beliau mempersoalkan kredebiliti Pandikar yang sebelum ini mencabar mana mana pihak dan bersedia menyahut cabaran terbuka debat MA63.

“Pandikar tidak hadir sebab beliau seorang penakut”, bidas Cobbold.

Surat dari Setiausaha Sulit Pandikar yang bertarikh 22 Dis, yang diperoleh daripada penganjur semalam, memberitahu bahawa Speaker Dewan Rakyat tidak dapat menghadirkan diri untuk perdebatan.

” Adalah dimaklumkan bahawa Pandikar tidak dapat menghadiri perbahasan kerana cabaran (untuk perdebatan) adalah untuk pemimpin di Sabah sahaja,” kandungan faks surat berkenaan.

Walau bagaimanapun, Lina mengambil kesempatan semalam untuk menjelaskan kepada penonton tentang MA63.

Pandikar secara terbuka mencabar Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg untuk perbahasan mengenai MA63; yang kedua menggambarkan tawaran sebagai ‘bodoh’.

Cabaran kepada Abang Johari menarik kritikan daripada pemimpin politik negeri, termasuk Pemuda Barisan Nasional (BN) Datuk Faidllah Yusuf, yang memberitahu Pandikar tidak perlu ‘mengajar’ Sarawak tentang kedudukannya di Malaysia dan kepentingan MA63.

Neitizen menyifatkan cabaran terbuka Pandikar hanyalah sandiwara politik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s