Undi Kaum Dayak Adalah Penentu Pilihanraya Umum ke 14

Kuching – Komuniti Dayak adalah faktor penentu untuk menentukan kerajaan Malaysia yang akan datang. Sebagai bangsa majoriti di Sarawak dengan 47% penduduk, Dayak harus mengundi secara bijak. PBDS Baru dalam kenyataan mereka meramalkan akan ada perubahan besar selepas GE14 yang akan diadakan pada bila-bila masa dari sekarang.

Ketua Pemuda parti baru-baru ini telah mengeluarkan beberapa kenyataan mengenai kedudukan Dayak pada masa kini dan masa depan Kerajaan Malaysia. Menurutnya, Dayak telah diketepikan semasa tadbir urus Barisan Nasional sejak 54 tahun lalu sejak pembentukan Malaysia. Telah terbukti, kerajaan sekarang di bawah Barisan Nasional bukanlah pilihan yang tepat untuk Dayak meletakkan harapan dan Dayak mesti mengambil cabaran baru. Terdapat banyak ramalan Pakatan Harapan (PH) yang akan membentuk kerajaan baru Malaysia dan dijangka menyediakan tadbir urus yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, beliau berkata, Dayak mesti mempunyai platform politik sendiri dan PBDS Baru adalah “perahu” politik Dayak untuk meneruskan perjuangan mereka. Oleh itu, PBDS telah membuat keputusan yang tepat untuk menjadi pembangkang negeri yang mandiri untuk menyesuaikan dan menyesuaikan diri dengan landskap politik yang baru.

Tindakan baru oleh kerajaan BN yang membawa Pemimpin Masyarakat Iban dari Batang Rajang untuk bertemu Najib di KL membuktikan bahawa BN memerlukan undi Dayak untuk terus berkuasa. Pakatan Harapan (PH) juga memerlukan 47% daripada Dayak untuk berkuasa. Faktor undi Dayak tetap dilihat dan relevan. Undi Dayak adalah kunci untuk mengambil alih Putrajaya.

“Apa yang Dayak perlu buat seterusnya? Apa yang akan berlaku selepas GE14? Adakah orang-orang Dayak menjadi lebih baik atau lebih buruk daripada hari ini dari segi perpaduan politik, pendidikan, sosial dan ekonomi? “, soal Rapelson.

Beliau melanjutkan, era baru Dayak adalah untuk menyatukan diri dalam satu entiti Dayak dan membina Agenda Dayak Baru bersama-sama, dan itu adalah kebangkitan politik Dayak.

“Itulah Dayakism dan kita merasa kaum Dayak perlu dan sentiasa berbangga menjadi Dayak untuk mewujudkan Bansa Dayak Baru. Dengan ini, saya memberi jaminan kepada anda, PBDS Baru adalah landasan anda. Kita menghidupkan semula PBDS “, jelasnya.

Beliau berkata, agenda bukan impian, tetapi satu pelan tindakan dan baik digerakkan dengan pelan hala tuju yang jelas. Dengan senario politik yang baru, kemungkinan besar tsunami akan melanda pantai Sarawak. Sekiranya ini berlaku, bukan sahaja mungkin bagi PBDS Baru dan komuniti Dayak untuk memainkan peranan bermakna dan lebih besar dalam politik dan bertujuan untuk menjadikan Dayak berkeupayaan menaikki takhta Ketua Menteri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s